Vermell 0,75l

Červené víno vyrobené z odrůdy Garnacha

Vinařství: Celler del Roure

Zrání v amforách: 6 měsíců

SKLADEM

299,00 Kč

Červené víno Vermel doplňuje trojici v tapas baru Café Jamón nejprodávanějších vín (spolu s Vivir sin Dormir a Mala Vida). Víno zrající 6 měsíců v terakotových amforách. Vermel patří k mým nejoblílbenějším vínům (spolus Vivir sin Dormir a Les Alcusses). Je jemnější, v začátku má výraznou chuť červeného a lesního ovoce a má příběh jdoucí přes příjemnou tříslovinu a zakončenou jemnou kyselinkou, která kontinuálně vybízí k další sklence. Patří k vínům, která nelze nedopít:).

Vermel je víno vyrobené z odrůdy GARNACHA. Vinice leží v nadmořské výšce okolo 570 metrů a hektarový výnos nepřesahuje 2500 kg/Ha. Půda je jílovito písčito-vápenitá. Hrozny se sbírají ručně do malých 15 kg beden a po odstonkování se provádí ruční třídění jednotlivých bobulí tak, aby se do procesu zpracování dostaly jen ty nejzdravější části bobulí. Následuje spontánní fermentace v nerezových tancích 20 dní s následnou samovolnou malolaktickou fermentací. Dalším krokem je plnění samospádem do amfor o objemu 2800 litrů, kde víno zraje 4-6 měsíců. Amfory jsou velmi staré, původem ze 17 století. V podzemní galerii, kde se amfory nachází, je celkem 97 amfor o objemu 2800 a 600 litrů. 20 z nich Celler del Roure zrestauroval a požívá k výrobě vína. Galerie je 8 metrů hluboko (větrací stříšky na fotce níže) a je zde po celý rok konstantní teplota, víno tak zraje v těch nejoptimálnějších podmínkách. Amfory jsou vyrobeny z vypálené hlíny (terracota) a jejich hlavní výhodou je, že nepředávají do vína žadné aromata čí taniny, jako je tomu u dřevěných sudů. Materiál je navíc porovitý a dochází tak k mikrooxidaci, která významně ovlivnuje charakter vína při jeho zrání.

Popis : víno má granátově červené, tmavší zabarvení a vysokou viskozitu. Vůně je čerstvá, svěží, trošku připomíná fracouzská vína z betonu, jemná kořenitost, bílý pepř, lékořice, výrazná ovocnost, červené ovoce a lesní plody. Chut je středně plná, ovocně-kořenitá, znatelné ale uhlazené taniny, delší v dochuti a skvěle pitelné. Velmi dobře udělané víno z amfor za velice příznivou cenu.

Vhodné ke: pečené a grilované maso, uzeniny a středně zralé sýry

Ročník: 2017

Obsah kyselin: 5,7 g/l

Obsah alkoholu: 13%

Zrání v amforách: 6 měsíců

Ocenění: Robert Parker Wine Advocate 2016: 90 bodů ; Vivino 3,6