Paleta Ibérico de Bellota
Nejdostupnější Ibérico de Bellota

Paleta Ibérico de Bellota 24-28 měsíců

Jamón 50% Ibérico Paleta de cebo, Simón Martín

Přední kýta z černého iberského prasátka, délka zrání 20+ měsíců.

Složení: vepřové maso, sůl

Hmotnost: 4 - 4,5 kg

SKLADEM


4 690,00 Kč

Paleta ibérico de bellota je přední kýta z tmavého iberského prasátka, které žije ve volném výběhu a živí se výhradně žaludy a bylinkami. Ibérico de bellota je absolutně to nejlepší, co je vůbec ve světě sušených šunek k dispozici a nelze ho srovnávat s jakýmkoliv jiným produktem. 

Pro označní Ibérico de bellota (bellota = španělsky žalud) je potřeba splnit celou řadu podmínek na chuť má oproti ostatním jamonům největší vliv strava prasátka - mimo jiné to znamená, že prasátko musí během tzv. Montanery (období od září do března) přibrat minimálně 46 kg pouze z bylinek a žaludů (podrobnější informace zde).

Stejně jako naše ostatní produkty neobsahuje žádné konzervatny ani barviva.

Paleta ibérico de bellota  pochází z iberských prasátek chovaných na rodinné farmě Simóna Martína ve městečku Guijuelo v oblasti Salamanca. Prasátka se pasou na tzv. Dehesách, loukách ke mají dostatek pohybu a dostatek aromatických bylinek, kořínků  a žaludů ke krmení. Výsledkem je neopakovatelná jemná oříšková chuť masa, v tuku má vyšší obsah mononenasycených (zdravých) mastných kyselin. Tuk svou strukturou připomíný spíše olivový olej, více než tradiční vepřový tuk. Iberská prasátka navíc mají tu genetickou zvláštnost, že jim tuk prorůstá do vláken svaloviny a díky tomu je maso neuvěřitelně jemné (svou konzistencí připomíná uzeného lososa) a zároveň neskutečně šťavnaté.

Dlouhé sušení palety (20 - 28měsíců proti standardním 16) pak šunce zaručuje dlouhotrvající chuť "a curado", intenzivní aroma a sytě rubínovou barvu na řezu. Jelikož se jedná o produkt, na kterém si pan Simón Martín velmi zakládá, je každý jeden kousek vycházející z jeho "secadero" (sušárny) pečlivě kontrolovat. 

Paleta Ibérico de Bellota je ideální přiležitost, jak ochutat Jamón Ibérico de Bellota v "malém balení"

Podle oficiálního dělení iberských šunek má tato paleta červený štítek. To znamená ,že prasátko ze kterého je vyrobena, mělo alespoň jednoho rodiče se 100% iberskou krví. Druhý rodič je buď rasy Duroc nebo iberský kříženec. Celkově mu tedy koluje v krvi minimálně 50% iberské krve. Aby jamón získal červený štítek, musí navíc prasátko strávit minimálně 3 měsíce života pastvou v dubovém hájku, kde se živí výhradně z místních zdrojů.

Více informací o dělení sušených šunek jamón naleznete zde.