Jamón je jídlo
...a spousta lidí už to ví


Pro Španěly je to životní styl, pro Čechy pořád ještě strašák v duchu "ááá, to je to, čeho se nenajíme a je to drahý." Několik konceptů u nás dokázalo, že právě proto jsou Španělé ve světové gastronomii určujícím národem." 

 ..píše se v Gastromapě Lukáše Hejlíka o Café Jamón a my dodáváme, že je to - pro hodně Čechů bohužel - poměrně přesná formulace. 

Cílem tapas baru Café Jamón je naučit Vás, že jamón ( a nejen jamón) je běžná součást gastronomie. Že je to zkrátka jídlo jako každé jiné a že si tapas můžete dopřát jako další možnost pravidelného stravování, oběd, či večeři. Ať už běžné nebo sváteční. 

  1. Není to drahé a najíte se: Jakkoliv etalonem je pro nás především kvalita, tak se nám  podařilo vyladit nabídku kdy za rozumnou cenu, dostanete špičkovou kvalitu.Budete-li hledat opravdu co nejlevnější alternativu pro pravidelné stravování, zkuste třeba 8 deka špičkového Jamón Serrano gran reserva Granadul ( a to je už fakt plný velký talíř, který nasytí) s křupavou rajčatovou ciabattkou (olivový olej dostanete zdarma)  máte do 100,- vydatný oběd. A to je jen základ. Chcete-li si dopřát ještě lepší zážitek, vyberte si z připravených comidas jídel nebo si nechte připravit "něco s něčím a něco k tomu" - personál Vám rád poradí a i s lahví špičkového vína budete mít úžasný kulinářský zážitek a krásný večer  za méně než 2/3 ceny ve velké restauraci
  2. Je to dobré: je to neskutečně dobré! Nabídka v Café Jamón je výsledkem několika let pobytu ve Španělsku (majitel a jeho přátelé z řad dodavatelů). Už i  "základní" Jamón Serrano je fantastický gurmánský zážitek. Ibérico nebo dokonce Ibérico de bellota, sýry, olivy, grilovaná klobáska chistorra,  vyhlášené tarteletky....zkrátka nebe v hubě! Těžko se to popisuje, chce to prostě ochutnat! Jo a nejlepší káva v Břežanech samozřejmě. A vína.. a..mandle..a..
  3. Je to zdravé: my v Café Jamón jsme sice přesvědčeni, že "tělo není blbý" a když to chutná, tak to musí být i zdravé, ale pokud tento úhel pohledu úplně nesdílíte, neuškodí pár vědeckých faktů:
  • Jamón obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, E a vitamíny skupiny D.
  • Jamón je přirozeným zdrojem železa, vápníku, fosforu, zinku a hořčíku. Zejména kvůli obsahu železa je jeho pravidelná konzumace doporučována jako prevence osteoporózy. 
  • Vysoký obsah mononenasycených tuků a olejové kyseliny řadí jamón po bok olivového oleje, který je jedinou přírodní potravinou s vyšším obsahem těchto látek. Mononenasycené tuky snižují riziko kardiovaskulárních nemocí.  
  • Jamón představuje velice chutný zdroj těch nejkvalitnějších bílkovin. Vedle jejich vysokého obsahu je nutno poukázat rovněž na vysoký poměr esenciálních aminokyselin, zvyšující jejich přínos pro naše tělo. V průběhu procesu zrání navíc dochází k hydrolýze bílkovin na volné aminokyseliny, což ulehčuje trávení jamónu. Proto je jamón pocitově lehkou potravinou, po níž se nikdy necítíte, jakobyste měli "kámen" v žaludku. 
  • Dbejte na to, abyste nezkazili blahodárné účinky jamónu příjímáním karcinogenních konzervantů či barviv. Ačkoliv přirozený proces výroby jamónu umožňuje dosáhnout těch nejlepších výsledků s jedinou ingrediencí, solí, zamořila španělský trh epidemie průmyslově vyráběných jamónů s obsahem zdraví nebezpečných látek E-250 a E-252.