
Chilli challenge
24.1.2020 od 19:00 v Café Jamón Dolní Břežany

Při příležitosti nedožitých 151. narozenin Wilbura Lincolna Scovilleho (nar. 22.1.1865) - autora stupnice pálivosti SHU - pořádá Café Jamón
Soutěž v pojídání extra ostrých chilli papriček
Hlavní cena - vlajková loď našeho eshopu
Velký španělský dárkový box
Pro návštěvníky:
Vstup zdarma, možnost zakoupit a ochutnat soutěžní pokrmy. Doporučujeme rezervaci (není podmínkou) na tel. +420 601 131 003, osobně v Tapas baru v Dolních Břežanech nebo na mailu lucie.holema@cafebarcelona.cz
Pro soutěžící:
Vstup a konzumace jednotlivých hot levelů a mléko zdarma. Nutná registrace na mailu lucie.holema@cafebarcelona.cz. Počet soutěžících je omezený.
Soutěžní menu levely
- Dýňová polévka s Jalapeňos
- Chilli con carne s CayennYellow
- Curry s Habaňero
- - 6. pálivé chilli papričky SHU 580.000 - 2.000.000

Pravidla:
- soutěže se smí zúčastnit účastníci starší 18 let
- účastník soutěže svou registrací souhlasí s podmínkami soutěže, zejména se skutečností, že provozovatel nemůže nést žádné následky za případné zdravotní komplikace. Účastník soutěží na vlastní nebezpečí a tuto skutečnost před začátkem soutěže potvrdí svým podpisem
- Maximální počet účastníků - závodníků je 7
- Soutěž proběhne 24.1.2020 v Café Jamón v Dolních Břežanech.
- Soutěžící postupně konzumují jednotlivé chody
- Od začátku soutěže nesmí účastník soutěže kromě menu level konzumovat ani pít nic jiného
- V okamžiku, kdy se soutěžící napije mléka, v soutěži končí
- V případě, že bude více vítězů může provozovatel soutěže vybrat vítěze losem a ostatním účastníkům, kteří se dostanou až k poslednímu menu levelu pak nabídne další ceny (lahve vína)
Wilbur Lincoln Scoville
(22.1.1865 - 10.3.1942)
Lidé dávno předtím, než Kolumbus objevil Ameriku, věděli, že některé papričky měli vlastnost "zapálit jazyk" (pálivost) a jsou slzotvorné. Nikdo ale před Wilburem Scovillem nevěděl, jak změřit jejich pálivost. Doodle team (pozn. Lidé, co vytváří tyto interaktivní tabule na Googlu) si byl vědom jeho práce v tomto oboru a vytvoření stupnice pálivosti, která nese jeho jméno, zasluhuje uznání.
Wilbur Lincoln Scoville se narodil 22. ledna 1865 v Bridgeportu, Connecticutu. Wilbur byl chemik, oceňovaný věděc, profesor farmakologie a druhý předseda American Pharmaceutical Association. Jeho kniha "The Art of Compounding" jako jedna z prvních zmiňuje mléko, jakožto možnost, jak stabilizovat pálivost papriček. Nejvíce se proslavil svým organoleptickýmy testy. (Pozn. Jinak řečeno Scovilleho metoda - rozpustí se přesná hmotnost usušené papričky v alkoholu, aby se extrahovaly složky tepla, poté se ředí v roztoku cukru a vody ...)
